Vaccinul de rapel COVID-19 care conține beta prezintă variante de neutralizare încrucișată la primatele non-umane

La începutul anului 2021, au fost lansate vaccinuri împotriva sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), reducând numărul de infecții, spitalizări și rata mortalității.

Cu toate acestea, apariția succesivă a unor noi variante de îngrijorare a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea vaccinurilor disponibile la momentul respectiv de a contracara sau de a proteja împotriva acestor variante, fapt dovedit de numărul tot mai mare de cazuri de infecție și de dovezile puternice ale unei scăderi rapide a gradului de protecție. imunitatea în câteva luni de la a doua doză. De asemenea, a stârnit interesul pentru administrarea de doze de rapel pentru a menține niveluri ridicate de anticorpi de protecție.

Studiu: Vaccinurile de rapel bazate pe varianta beta a proteinei COVID-19 provoacă neutralizare încrucișată de lungă durată împotriva variantelor de îngrijorare SARS-CoV-2 la primatele non-umane. Credit imagine: aelina_design/Shutterstock

O nouă lucrare prezintă dovezi preliminare că un nou vaccin candidat, conceput pentru a spori imunitatea la persoanele deja imunizate și care conține antigenul proteic varianta Spike Beta adjuvantat, poate induce un răspuns puternic de neutralizare încrucișată a anticorpilor la modelele de primate non-umane, detectabil până la până la trei luni.

Articolul este disponibil ca preprint pe Căutare în pătrat*.

Introducere

Omicron SARS-CoV-2 COV a fost responsabil pentru mai multe valuri consecutive de noi infecții și descoperiri infecțioase. Au fost apoi dezvoltate vaccinuri de rapel, cuprinzând antigene specifice variantelor aflate în circulație.

Cu toate acestea, eficacitatea acestei strategii depinde de corectitudinea mai multor ipoteze. De exemplu, vaccinurile active împotriva variantelor aflate în prezent în circulație trebuie să fie implementate în timp util, înainte de apariția unei noi variante care să o înlocuiască pe cea anterioară. În mod similar, dozele de rapel ar trebui să provoace un răspuns robust împotriva variantei specifice circulante într-o populație care a primit protocolul primar.

Ideal ar fi să se administreze mai multe doze de rapel în fiecare an pentru a monitoriza evoluția variantelor aflate în circulație în prezent, de obicei la un interval de 3-4 luni, din noiembrie 2021, când a fost depistată pentru prima dată varianta Omicron BA.1. Este puțin probabil ca noi vaccinuri de rapel să poată fi dezvoltate suficient de repede pentru a ține pasul cu acest ritm.

Se știe că amprenta imună apare după numeroase expuneri imune. Aceasta este îngustarea repertoriului de anticorpi neutralizanți (AcN) după o infecție sau imunizare naturală, în favoarea celei de anticorpi cu reacție încrucișată. Pentru a evita acest fenomen, un singur antigen cu imunogenitate ridicată ar putea fi selectat pentru a modifica răspunsurile imunodominante ale vaccinului original, dar care face posibilă obținerea unui șir de anticorpi nAb direcționați împotriva mai multor COV, inclusiv pe cel aflat în circulație la acel moment. .

Varianta Beta Spike a SARS-CoV-2 îndeplinește aceste criterii și a fost utilizată în actualul candidat de vaccin de rapel.

Ce a arătat studiul?

Anterior, oamenii de știință au demonstrat că un candidat cu vârf D14 era atât sigur, cât și imunogen. În urma apariției variantei Beta în Africa de Sud, ei au folosit acum această variantă de ultimă generație în candidatul booster. Ei au efectuat un studiu asupra primatelor non-umane (NHP), deoarece studiile anterioare au arătat o reactivitate încrucișată puternică împotriva COV identificate până acum și chiar cu sindromul respirator acut sever coronavirus 1 (SARS-CoV-1) când au fost inițiate anterior cu D14. vaccin.

Ulterior, două studii clinice de fază 3 au arătat că vaccinul lor de rapel pe bază de beta a provocat un spectru larg de anticorpi neutralizanți atunci când primitorii au primit cursul primar al unui vaccin cu acid ribonucleic mesager (ARNm). . Acest răspuns puternic a protejat, de asemenea, împotriva simptomelor bolii coronavirus 2019 (COVID-19) după o infecție naturală anterioară.

Așa cum a fost prezis de cercetările anterioare, vaccinul Spike varianta Beta a produs anticorpi puternici de neutralizare încrucișată. Durabilitatea acestei protecții a fost evaluată și sa dovedit a fi identificabilă chiar și șase luni mai târziu. În plus, celulele B de memorie au fost stimulate de vaccinuri care conțineau fie D14 ancestral, varianta Beta, sau ambele (rechemare bivalentă, la NHP care au primit anterior vaccinuri subunități mARN sau proteine.

NHP-urile au arătat un răspuns protector detectat la șase luni, împotriva Omicron BA.1 și SARS-CoV-1, la toate animalele. Animalele care au prezentat un răspuns slab al celulelor B de memorie specifică vârfului după protocolul primar au arătat o creștere a acestui aspect al imunității la trei luni după doza de rapel.

Aceste celule B poate juca un rol esențial în controlul replicării virale atunci când este activat, cum ar fi în cazurile de infecții avansate.sunt foarte durabile și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor. »

Care sunt implicațiile?

În timp ce vaccinurile actuale împotriva COVID-19 oferă o protecție puternică împotriva bolilor severe și a decesului, titrurile negative de anticorpi scad semnificativ în câteva luni de la ultima doză. Acest fenomen a fost asociat cu rate crescute de infecție, în special cu apariția și răspândirea tulpinii Omicron.

Deși vaccinurile bivalente care conțin atât vârful ancestral, cât și ultimul vârf Omicron la momentul dezvoltării vaccinului au fost recomandate în unele țări, din datele disponibile, deși limitate, reiese că acest lucru nu este asociat cu o eficacitate de protecție adecvată crescută în comparație cu cea parentală. vaccinuri, împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2. În plus, protecția împotriva infecției cu sarbecovirusuri care nu sunt strâns legate de virusul actual a scăzut. Aceste rezultate sunt potențial importante și trebuie validate și confirmate.

Autorii studiului actual au arătat anterior că vaccinul candidat de rapel care conține vârful Beta a crescut NAbs împotriva tulpinii părinte de aproape două ori. Acest lucru a fost valabil pentru formulările care conțin vârful Beta singur sau în combinație cu vârful ancestral. În plus, a indus anticorpi puternici de neutralizare încrucișată împotriva a cinci COV, Alpha, Beta, Gamma, Delta, Omicron și SARS-CoV-1.

Studiul actual confirmă și extinde constatările anterioare prin demonstrarea persistenței acestor anticorpi nAb până la șase luni după doza de rapel, luând în considerare o serie de formulări. Aceste titruri au arătat o scădere ușoară în timp, de până la cinci ori în 100 de zile dacă dozele de amorsare au fost vaccinuri ARNm.

În schimb, cu doze de amorsare de vaccinuri subunități, rapelul beta-spike a fost asociat cu o scădere ușoară a titrurilor de anticorpi anti-D614G la 100 de zile, de aproximativ patru ori, dar nu și în celelalte formulări. Indiferent de platforma inițială de vaccinare de amorsare, vaccinul de rapel care conține beta ar putea oferi răspunsuri de lungă durată și cu neutralizare încrucișată ridicată împotriva tuturor COV și SARS-CoV-1 timp de șase luni sau mai mult.

Creșterea titrurilor maxime de anticorpi nAb și încetinirea dezintegrarii ar putea duce la un titru mai mare de anticorpi de protecție pentru o perioadă mai lungă după amorsarea cu vaccinuri Beta-spike, cu superioritate clinică în comparație cu vaccinurile de amorsare utilizate în prezent, în special atunci când titrurile de anticorpi nAb se stabilizează la șase luni, indicând o protecție de lungă durată în comparație cu vaccinurile ARNm utilizate în prezent.

Efectul de rapel puternic și prelungit de până la 6 luni împotriva COV din NHP, combinat cu rezultatele preliminare încurajatoare din studiile clinice, prezintă avantaje unice pentru viitoarele campanii de vaccinare de rapel.. »

*Notă importantă

Research Square publică rapoarte științifice preliminare care nu sunt revizuite de colegi și, prin urmare, nu ar trebui să fie considerate concludente, să ghideze practica clinică/comportamentul de sănătate sau să fie tratate ca informații stabilite.

Add Comment