Tour de France: une première pour le cyclisme québécois

COPENHAGA | Quebecezul Guillaume Boivin a sosit pe furiș ieri la ora 109e Turul Franței, tocmai la timp pentru a lua parte la magnifica prezentare a călăreților în fața a zeci de mii de spectatori în Grădinile Tivoli.

• Citește și: Turul Franței 2022: în capitala mondială a ciclismului

• Citește și: O victorie pentru mama lui bolnavă de cancer

Pentru ciclismul Quebec, aceasta este o premieră grozavă cu trei sportivi la cea mai frumoasă cursă din lume.

Era aproape ora 16 la Copenhaga când planurile pentru ziua respectivă s-au schimbat dramatic. O postare pe Twitter a anunțat înlăturarea imediată a israelianului Omer Goldstein, care prezintă un risc ridicat de transmitere a COVID-19 din cauza contactului apropiat. Nenorocirea unuia a făcut fericirea celuilalt.


Guillaume Boivin

Fotografie de Jean-Francois Racine

Guillaume Boivin

Antoine Duchesne, care aflase vestea bună cu câteva ore înainte, întinsese un fir de pescuit frumos întrebând în timpul interviului dacă presa locală a vorbit cu adevărat cu toți cebecuenii.

O surpriză

Contactând Boivin, nu mesajele de pe Aeroportul Internațional Montreal-Trudeau au rezonat pe linie, ci vocea lui Hugo Houle care râdea.

„Nu-l mai deranja, are de pregătit o cursă!”

Și wham. Boivin se afla deja în Danemarca pentru al doilea Tur al Franței.

„COVID a creat oportunitatea”, a explicat Sylvan Adams, șeful echipei Israel-Premier Tech.

Un alt jucător de echipă, Daryl Impey, se află într-o situație similară, însă o decizie va fi luată astăzi în cazul lui.

Relief

Ajuns la sfârşitul dimineţii, Boivin nu mai ştia nici ziua, nici ora, dar era radiant pe scenă alături de toţi colegii săi după o paradă grandioasă în centrul capitalei daneze la ora 19:30.

„Este doar rău să vezi lumea. Mi s-a spus să fac un test PCR și să vin. Speram de la începutul anului. Sunt doar fericit să fiu aici ”, a lansat un Boivin uşurat în strigătele unei mulţimi care l-au avut doar pentru danezul Jakob Fuglsang.


Coechipierii din Quebec, Guillaume Boivin și Hugo Houle

Fotografie de Jean-Francois Racine

Coechipierii din Quebec, Guillaume Boivin și Hugo Houle

După campionatul canadian de la Edmonton weekendul trecut, Boivin se pregătea să revină la Montreal pentru a petrece luna iulie. În schimb, a traversat Atlanticul a doua oară în câteva zile.

Un privilegiu

“Nu sunt aici degeaba. Voi face tot posibilul pentru a-mi reveni bine. Sunt plin de adrenalină și este un privilegiu să fac Turul. Nimic nu mă va împiedica să mă bucur de el!” a adăugat profesionistul în vârstă de 33 de ani.

„Mi-a trimis o fotografie cu biletul său de avion, dar nu știam dacă a fost făcut anunțul. Nu avem niciodată un mare turneu împreună cei trei!” a explicat Duchesne.

După un superb loc al nouălea la Paris-Roubaix anul trecut, Boivin vizează de mult etapa a cincea a Grande Boucle, care cuprinde 11 secțiuni de pavaj.

„Este incredibil să vezi atât de mulți bicicliști din Quebec ajungând în Turul Franței. Prezența lor este o încurajare pentru alergătorii care îi urmăresc”, a spus directorul Federației Quebecului de Sporturi de Ciclism, Louis Barbeau.

Patru canadieni

Cu canadianul Michael Woods, care a mers de mult cu bicicleta la Gatineau, fanii din Quebec vor avea patru bavete de urmărit.

„Vreau să urmăresc etapele în săptămânile două și trei. Acesta este scopul”, a spus el.

În jurul orei 22:45, la amurg, această zi nebună s-a încheiat cu artificii. Cetăţenii merită pirotehnica deoarece Danemarca ar fi cheltuit peste 16 milioane de dolari canadieni pentru a găzdui trei etape ale Turului Franţei.

Duchesne trebuie să livreze mărfurile


Cei doi prieteni Guillaume Boivin (pe stânga) și Antoine Duchesne vor fi adversari în timpul Turului Franței.

Fotografie de Jean-Francois Racine

Cei doi prieteni Guillaume Boivin (pe stânga) și Antoine Duchesne vor fi adversari în timpul Turului Franței.

COPENHAGA | În calitate de coechipier model, Antoine Duchesne simte deja o oarecare presiune în vederea plecării mari din Danemarca.

„În acest weekend, este foarte important pentru mine. Sâmbătă trebuie să fiu 100% operațional și nu am cinci sau șase zile să mă adaptez”, a spus el, cu calmul olimpic în ciuda tuturor.

La Groupama-FDJ credem că putem surprinde în clasamentul general cu David Gaudu, care a terminat pe locul 11.e clasat anul trecut. Francezul în vârstă de 25 de ani va fi singurul lider, iar Thibaut Pinot „îngerul păzitor”.

Voltaj

„Nu am abordat niciodată un turneu mare cu o pregătire atât de bună. Sunt acolo mai ales în primele șase zile. Nu va fi greu fizic în fiecare zi, dar există tensiune cu vântul și căderile. Prima săptămână nu câștigi nimic, dar poți pierde totul”, adaugă Duchesne.

Proaspăt tată de două luni, el vede selecția sa din 2022 ca pe o provocare personală. Soția lui a luat un zbor spre Quebec singur cu fiul lor pentru a vizita familia pentru prima dată. Bunicii încă nu-și văzuseră nepotul.


Antoine Duchesne

Fotografie de Jean-Francois Racine

Antoine Duchesne

„Abia așteptam să aterizeze pentru a ști că totul era bine. De asemenea, gândul să-mi spună că îmi lipsește o treime din viața lui, o anticipez. Este o alegere, dar este mai mult stres în minte”, a spus Sagueneanul în vârstă de 30 de ani.

Visează să ajungă la Paris, pe Champs-Élysées, în fața întregii sale familii.

De-a lungul anilor, Duchesne s-a împrietenit cu Thibaut Pinot, care a depășit și mai multe dificultăți în carieră.

„Antoine, avem o relație destul de puternică de câțiva ani. În rolul său, este unul dintre cei mai buni din echipă”, a spus francezul, care are trei victorii de etape și locul trei la general în 2014.

„Avem un stil similar de umor. Suntem prieteni adevărați. Îmi cunoaște familia și are aceeași pasiune pentru agricultură. Are oi, capre, vaci, un cal și o fermă adevărată! Ne face călătoriile mai plăcute”, conchide Duchesne.

Cursul

Șeful său a întrerupt puținele critici auzite în Europa cu privire la alegerea Quebecerului în echipă. Înțelegem și că latura lui unificatoare este apreciată.

„Când facem echipa Turului, o facem mai întâi în raport cu traseul propus. Există uneori selecții care pot surprinde din exterior, dar de multe ori ne dăm seama că este destul de logic”, a conchis Marc Madiot, care a participat de nouă ori la Turul Franței.

În caiet…

  • Nouă ani mai târziu David Veilleuxcare în 2013 a devenit primul originar din Quebec care a participat la Turul Franței, acum sunt trei dintre ei care iau startul, deși climatul nostru nu este mai favorabil.
  • Mai multe echipe țin conferința de presă de deschidere într-un fel Virtual iar alergătorii poartă din nou o mască de tip N95.
  • Pentru a putea vorbi în afara hotelului cu Antoine Duchesne, negocierile nu au fost ușoare. Echipa lui a cerut masca, dar și dovada unui test antigen negativ. A trebuit să facem un ocol spre farmacie și apoi să ne frecăm nasul cu un tampon. Adevărate frici sau nebunie, regulile se înăsprește în fața celui de-al șaptelea val din Europa.
  • Chiar și în Danemarca, hocheiul reapare mereu. Gaspard, un jurnalist de la cotidianul Ouest-France, a ținut să vorbească ieri despre Draft-ul NHL și prima alegere a canadianului. Și moartea lui Guy Lafleur!
  • Echipa Israel-Premier Tech excursie cu o delegație foarte numeroasă și un personal de conducere puțin peste medie. Inclusiv cei opt bicicliști, există un total de peste patruzeci de persoane, în special pentru îngrijire, nutriție și mecanică.

Aveți informații de împărtășit cu noi despre această poveste?

Aveți o primă care ar putea fi de interes pentru cititorii noștri?

Scrieți-ne la sau sunați-ne direct la 1 800-63SCOOP.

Add Comment