Se poate face Franța fără gazul rusesc? „În cele din urmă, da”, conform șefului Engie

Scurt, mediu sau lung? După ce, la sfârșitul lunii martie, sa gândit că Franța ar avea nevoie “pe termen mediu sau lung” de gaz rusesc, președintele Engie a estimat că țara noastră ar fi „probabil capabil să se reducă foarte semnificativ” dependența lui de aici la trei sau patru ani.

“Pe termen lung, da. Întrebarea este în ce termen”, a spus Jean-Pierre Clamadieu pe 7 mai la microfonul lui France Inter. Rutarea acestuia se bazează pe o întreagă rețea de infrastructură (conducte de gaze, instalații de lichefiere etc.) care este complex de pus în aplicare.

„Dacă ar trebui să ne confruntăm cu o întrerupere brutală, este un scenariu mult mai dificil și va necesita ajustări care probabil vor fi și brutale”, a adăugat șeful companiei energetice.

Gazul rusesc reprezintă 20% din livrările Engie

Mai ales că gazul rusesc încă reprezintă 20% din livrările Engie. De asemenea, el a anunțat pe 3 mai achiziționarea a 1,75 milioane de tone pe an de gaz natural lichefiat (GNL), rezultat dintr-un proces de fracturare hidraulică interzis în Franța, de la American NextDecade, în venirea din viitorul terminal Texas Rio Grande din 2026 și pentru cincisprezece ani.

„Tensiunile actuale de pe piețele de energie au întărit relevanța strategiei noastre de diversificare a surselor de aprovizionare pentru a ne îndeplini prioritatea: asigurarea securității aprovizionării pentru clienții noștri”, a argumentat un purtător de cuvânt al companiei energetice. Galeria pe 4 mai.

O inversare a început deja la sfârșitul lunii martie, din moment ce Engie prelungise atunci un contract cu un alt grup american, Cheniere Energy, pentru a cumpăra de la acesta mai mult GNL decât era planificat, și asta pentru douăzeci de ani. Prin urmare, compania tricoloră nu intenționează să abandoneze prețioasa hidrocarbură prea curând, aceste noi contracte fiind valabile până în 2040 și mai departe.

Gazele naturale lichefiate sunt cele mai puțin poluante

Și totuși, GNL, care trebuie lichefiat și apoi regazeificat, și care tranzitează pe mare, se dovedește cel puțin poluant. În detaliu, amprenta sa este de 58 de grame de CO2 pe kilowatt oră (KWh) în medie, comparativ cu 23 gCO2/KWh pentru gazul „convențional” transportat prin conducte. Ca să nu mai vorbim că cea produsă pe pământ american trece prin „fracturare hidraulică”, adică foraje adânci, mobilizând cantități mari de apă și substanțe chimice pentru spargerea rocilor.

Proces interzis în Franța din 2011, din cauza riscului de contaminare a apelor subterane dar și de scurgeri de metan, acest gaz cu efect de seră cu un potențial de încălzire de 80 de ori mai mare decât CO2 pe o scară de douăzeci de ani. De altfel, tocmai acest punct exact a concentrat criticile în 2020 și a dus la renunțarea la contractul cu NextDecade. Dar situația s-a schimbat, apără astăzi Engie.

NextDecade a făcut progrese semnificative prin angajamentul de a reduce emisiile la terminalul Rio Grande cu 90%, în special printr-un proiect de captare și stocare a CO2 „, asigură un purtător de cuvânt Galeria. Gazul în cauză va fi de origine responsabilă (RSG), provenind de la principalii producători de gaze din bazinele Permian [le plus grand champ pétrolier des Etats-Unis, ndlr] și Eagle Ford “, cu “ control de către un terț independent „, continuă grupul.

Pentru a scăpa de gazul rusesc, Engie se întoarce și apelează la gazul de șist american, în ciuda urgenței climatice.

O etichetă „tranziție energetică durabilă” cu Bureau Veritas

În același timp, pe 5 mai, compania energetică a lansat o etichetă „TED” (pentru „tranziție energetică durabilă”), menită să ‘oferi cetățenilor și teritoriilor garanții de rigoare și transparență” privind dezvoltarea parcurilor eoliene, astfel încât acestea să poată „potrivit”.

Proiectat împreună cu Bureau Veritas, liderul mondial în servicii de audit și certificare, acesta va include, din iunie, activitățile solare și eoliene ale Engie în Franța, înainte de a fi extins la metanizare în cursul anului 2022, asigură grupul. Auditurile ulterioare efectuate de Bureau Veritas vor fi apoi programate pentru 2023 și 2024.

„Este vorba de construirea de proiecte cu autoritățile locale, oferind în același timp încredere și sistematizarea angajamentelor noastre pe termen lung. Pe această bază, vom construi proiecte pe măsură. Prin ajustarea locației și a înălțimii exacte a turbinelor eoliene dintr-un anumit teritoriu, pt. exemplu”, a spus directorul general al acesteia, Catherine MacGregor.

Concret, această etichetă include nouă angajamente”care depășesc cerințele de reglementare și pe care Engie se angajează să le implementeze în mod sistematic”, argumentează compania. Pentru a consolida implicarea părților interesate, va fi vorba, de exemplu, de desfășurare, pentru fiecare proiect, a unui „sistem de interacțiune adaptat și scalabil”sau chiar “să ofere municipalității locale o evaluare a impactului pozitiv”.

TED: Soluția miracolă a lui Engie pentru a depăși opoziția față de energia eoliană