Povestea copilului lui Furiani Foto / Retro / Drama lui Furiani / SOFOOT.com

Este una dintre acele fotografii care bântuie și par să rezuma totul dintr-un eveniment dezastruos. Mai sus, este de toate. Această mare de fier și închisoare, la început, zăcea pe pământ și nu mai înseamnă nimic. Ca un câine care și-a mușcat stăpânul până când sângerează și moștenește la soare de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Ceea ce s-a prăbușit stă în lumina pe pământul limpede al lui Furiani. Pe fundal, vedem ceea ce a refuzat să cadă, carcasa acestei arene a nenorocirilor, dar și cadavrul bucuriei, al fervoarei, al vieții care o animase atunci când ziua declina și atmosfera se ridica. Apoi este cerul, insuportabil de albastru, insuportabil de senin, de parcă ar fi vrut să stipuleze că viața trebuie să continue, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Când văd această poză… totul se întoarce… și lacrimile. »

Alte personaje repară acest spectacol macabru, această natură moartă, dar în prim plan, se află mai presus de toate acest copil care pare să plângă. Ochii lui nu se uită la nimic. Sunt plisate, puternice. De parcă nu ar fi vrut să mai vadă nimic. Sau ștergeți imaginea pe care tocmai o înregistraseră și pe care creierul din spatele lor nu o putea înțelege. Fruntea baiatului lui Furiani este lipita de balustrada de fier care trebuie sa-l raceasca. Apoi poartă acest trening Reebok în culori învechite, pe care l-am smulge astăzi în haine second-hand. În Corsica, se spune că toată lumea cunoaște pe cineva care a fost afectat de dezastrul de la Furiani. Acest lucru nu este neapărat adevărat și nu toată lumea știe cine a fost acest copil. Dar toată lumea îl cunoaște. „Când văd această fotografie… totul urcă… și lacrimile” , a spus un septuagenar. Acest băiat era fiul unui educator de club, fost jucător SEC Bastia din 1969 până în 1971. Treizeci de ani mai târziu, își trăiește viața și nu mai vrea să vorbească despre pozele făcute la o vârstă la care nu ținea seama de nimic. Nu știe ce să spună.

„O fotografie emoționantă și frumoasă”

Pe 5 mai 1992, Josepha Guidicelli era chiar mai tânără decât el. Avea 4 ani și și-a pierdut tatăl, jurnalistul Pierre Guidicelli, în dezastru. „Este o fotografie puternicăea respiră. Este contrastul care o face copleșitoare: contrastul dintre fier vechi și acest copil. Faptul că prin ochii lui se vede tragedia. Se pare că nu se poate smulge de tragedie. Nu ține balustrada, se agață de ea. » Trei decenii mai târziu, nimeni nu a uitat durerea care a domnit atunci în Corsica, dar detaliile s-au pierdut. Însuși autorul fotografiei nu își mai poate spune amintirile. Fotojurnalistul breton, André Durand, fusese trimis la fața locului de AFP. Cunoscuse războiul Iran-Irak, căderea lui Ceauşescu şi demonstraţiile din Piaţa Roşie din Moscova care anunţa sfârşitul URSS. Apoi a văzut Somalia, Palestina, un lagăr de concentrare lângă Saraievo. A murit în 2020. Deci fotograf pentru Provensalul, Gérard Koch a fost și el acolo. El crede că poza a fost făcută „Două până la patru zile după tragedie. Putem vedea că au făcut deja un pic, au luat indicii, au pus barierele. Jandarmii aproape terminaseră cercetările. Oamenii veneau să mediteze acolo: să depună flori, panglici, eșarfe. Unii purtau bretele pentru gât, alții aveau cârje. Puștiul ăsta care se ghemuiește, este o fotografie emoționantă și frumoasă. »

„Această fotografie arată amploarea dezastrului. Un contrast între groază și inocență. »

Este și o fotografie care supără, pentru că trezește brusc sentimente îngropate de mulți. Miercuri seara a fost difuzat la Bastia 5 mai 92un scurtmetraj regizat de actrița Corinne Mattei. „Cunosc oameni care nu au vorbit despre dramă de treizeci de aniasigură ea. Această fotografie arată amploarea dezastrului. Un contrast între groază și inocență. În timpul preview-ului, am simțit o emoție foarte puternică în public. Punem imagini pe sentimente adânc îngropate. Doare și se simte bine în același timp. » După dezastru, Mattei nu s-a dus să se adune la Furiani. Era prea ocupată să se pregătească pentru înmormântarea fratelui ei, Christian. „Trăiam la Paris și mi s-a spus că a fost rănit grav. M-am întors imediat. De fapt, era deja decedat. Avea 27 de ani, iar ultimele cuvinte pe care mi le-a spus la telefon cu câteva ore înainte de meci au fost “Ma duc la petrecere”. Așa că am decis să spun această zi, care urma să fie o petrecere. Se dusese să aducă steaguri, se pregătea pentru un moment grozav. » Mai degrabă decât timpul sau după, filmul de 18 minute spune așadar înainte. Se termină în galerie, chiar înainte să se prăbușească. Spune ce nu arată copilul lui Furiani. „Arătăm efervescența și bucuria, dar nimic din dramă, groază, uimire. Cu toate acestea, de-a lungul filmului, știm spre ce ne îndreptăm. Scopul este de a arăta cât de frumoasă poate fi viața și de a se sfârșit brusc. » De Thomas Andrey
Foto: André Durand/AFP.

.

Add Comment