Noțiuni introductive – Mazda CX-60: un SUV premium mare, într-adevăr?

4,75 metri lungime, 1,89 metri latime si 2.055 kg pe cantar. Ai ghicit, nu vorbim de un mic roadster sportiv gustos sau de unul dintre acele compacte cu o filozofie de design cu totul specială a cărei Mazda are secretul. Chiar și designul lui CX-60 contrastează radical cu spiritul și codurile stilistice ale mașinilor mărcii. Masiv și foarte pătrat în proporțiile sale (de remarcat verticalitatea grilei sale mari), acest SUV mare ale cărui dimensiuni le depășesc pe cele ale unui BMW X3 sau ale unui Mercedes GLC pare să fi scăpat de pe o autostradă americană. Cu toate acestea, vizează în mod clar piața europeană și încorporează noi tehnologii: la fel ca Alfa Romeo de la întoarcerea sa inițiată cu Giulia și Stelvio, se bazează în jurul unei noi platforme de tip propulsie (dar cu tracțiune integrală cu motoare montate în poziție longitudinală), care în viitor va echipa alte modele de format mare în locul arhitecturii cu tracțiune față a actualelor Mazda 3, 5 și 6. O platformă optimizată pentru motoare hibride plug-in, descrisă de inginerii Mazda. ca model de dinamism datorita unei distributii bine reglate a greutatii si a muncii foarte ample asupra trenului de rulare.

În interior, găsim mai mult din universul Mazda și, în ciuda lungimii impresionante a capotei, este mult spațiu de rezervat. Cu un portbagaj de 570 de litri, în ciuda prezenței bateriilor litiu-ion sub podea, portbagajul se descurcă mai bine decât cel al SUV-urilor de familie compacte și bate în mare măsură versiunile hibride ale lui Audi Q5, BMW X3 și Mercedes GLC.

Spațiul din spate este generos.

Si pasagerii din spate beneficiaza de spatiu generos, insa cei din fata nu vor fi impresionati de rafinamentul plansei de bord in ciuda unui stil interesant si a unei bune calitati a asamblarii.

Stilul tabloului de bord este plăcut.
Stilul tabloului de bord este plăcut.

Rețineți că versiunile noastre de testare pre-serie corespundeau nivelului de echipare Homura (56.550 EUR) și că varianta high-end Takumi (58.050 EUR), abordată în urmă cu câteva zile în timpul prezentării oficiale, a făcut o impresie mai bună cu skin-uri uimitoare și un cu adevărat ambianță luxoasă.

Echipamentul nu suferă de deficiențe (aer condiționat automat cu două zone, conectivitate smartphone Apple Carplay & Android Auto, control de croazieră și asistent pentru menținerea benzii, camere la 360 de grade etc.) iar iubitorii de gadgeturi vor fi încântați datorită unui sistem ciudat, care permite mașina să regleze automat poziția scaunului și a volanului electric analizând privirea șoferului (după ce ți-ai indicat înălțimea în computerul de bord). Apoi CX-60 adaptează singur setările pentru a vă poziționa optim, chiar dacă pasionații de a conduce lângă volan s-ar putea găsi puțin prea departe pentru gustul lor.

Ecranul tactil funcționează numai când staționează.
Ecranul tactil funcționează numai când staționează.
Utilizarea roții este deci obligatorie.
Utilizarea roții este deci obligatorie.

Grupul de instrumente digital și ecranul central de 12,3 inchi funcționează bine, dar grafica arată puțin învechită. Mazda este încă reticente la caracteristicile ecranului tactil și le permite doar când staționează. De îndată ce vehiculul este în mișcare, trebuie să utilizați butonul din partea de jos a consolei centrale pentru a naviga prin meniurile ecranului central.

Noțiuni introductive - Mazda CX-60: un SUV premium mare, într-adevăr?

Instalat la comenzile acestui mare bebeluș hibrid care se remarcă și ca cea mai puternică Mazda din istorie, pornirea are loc natural, în liniște totală. CX-60 are o baterie de 17,8 kWh, care alimentează un motor electric de 136 de cai putere poziționat în spate pentru a susține motorul cu ardere în patru cilindri de 192 de cai putere (pentru o putere totală anunțată la 327 de cai putere și un cuplu cumulat de 500 Nm). Bateria teoretic vă permite să parcurgeți 63 de kilometri în regim integral electric conform standardului de certificare WLTP, cifră care ni se pare realistă în condiții ideale (în oraș fără accelerații puternice). Pe traseul nostru de probă, în schimb, profilul mult mai puțin favorabil al drumurilor (mai ales pe un tronson drăguț din mediul rural înghițit lacom) ne-a permis doar să depășim puțin 40 de kilometri în electric, cu câteva treziri ale celor patru cilindri în timpul accelerații sincere (peste 34 kWh/100 de kilometri consum de energie electrică înregistrat pe același traseu). În ciuda absenței amortizarii controlate, CX-60 își răsfață în mod corespunzător ocupanții. Pe de altă parte, surprinzătoarea greutate a direcției (inclusiv în modul Confort) este puțin surprinzătoare, mai ales că această consistență nu este însoțită de un sentiment deosebit de sincer și informativ.

Noțiuni introductive - Mazda CX-60: un SUV premium mare, într-adevăr?

Și când activezi modul Sport înainte de a crește serios ritmul pe un frumos drum portughez, promisiunile comunicatorilor mărcii din timpul conferinței de presă dispar instantaneu: nu numai că grupul de propulsie nu strălucește în mod deosebit prin performanța sa (în ciuda unui 0 până la 100 km / h reclamat în 5,8 secunde), dar senzațiile de condus nu sunt sportive. Ce-i drept, aici vorbim despre un SUV cu o greutate de peste două tone și ar fi o prostie să ne așteptăm ca un astfel de pahiderm să se comporte ca un GT. Dar cu o direcție destul de lentă (și chiar lipicioasă la viteză mică), o pupă leneșă și puțin feedback, SUV-ul rămâne departe de un X3 sau un Q5 la acest nivel și vrem să coborâm rapid ritmul. Imposibil, în aceste condiții, să simți contribuția acestei celebre noi arhitecturi tip propulsie sau a tracțiunii integrale anunțate ca fiind foarte sofisticate. La sarcină maximă, zgomotele transmisiei (amintesc de sunetul unui compresor mare în stil Dodge Hellcat!) și motorul cu aspirație naturală sunt chiar deconcertante la acest gen de mașină. totuși, salutăm eficiența corectă a noii cutii de viteze automate inaugurată de acest model, un sistem de ambreiaj multidisc Mercedes-Benz Speedshift care oferă o bună capacitate de răspuns chiar și în modul manual.

Noțiuni introductive - Mazda CX-60: un SUV premium mare, într-adevăr?

La sfârșitul unei curse scurte de mai puțin de două ore cu o sută de kilometri parcurși, computerul de bord afișează 6,3 litri la 100 km. O cifră care nu înseamnă mare lucru de când am plecat cu bateriile pline la start, bateriile necesitând doar patru ore pentru a se reîncărca complet la o priză de 220 de volți.

Add Comment