Malgré sa défaite contre Nadal, Félix Auger-Aliassime a fait trembler la terre à Roland-Garros

Félix Auger-Aliassime i-a livrat un duel epic lui Rafael Nadal, dar acesta nu a reușit să câștige împotriva regelui zgurii duminică la Roland-Garros.

• Citește și: Pe drum de patru luni cu fiul său Félix

• Citește și: Leylah Fernandez ajunge în sferturi de finală

Duminică, pe Philippe-Chatrier, în fața gradelor aglomerate care admiră spectacolul, spaniolul a avut nevoie de 4:20 de ore de joc pentru a-l depăși pe Quebecer, cu 3-6, 6-3, 6-2, 3-6 și 6- 3, în această întâlnire din a patra rundă.


Cu serviciul său puternic, Félix Auger-Aliassime l-a zguduit de câteva ori pe Rafael Nadal duminică.

Fotografie REUTERS

Cu serviciul său puternic, Félix Auger-Aliassime l-a zguduit de câteva ori pe Rafael Nadal duminică.

Ajutat de serviciul său puternic, dar și de un joc variat punctat de multe urcări în plasă, tânărul de 21 de ani l-a făcut să tremure pe „căpcăunul ocru”.

În 111 meciuri la Porte d’Auteuil, acesta din urmă nu trebuia să joace decât două runde a cincea, pe care le câștigase de fiecare dată (împotriva sârbului Novak Djokovic, în 2013, și împotriva americanului John Isner, în 2011).


La finalul acestui duel în cinci runde, Nadal s-a grăbit să-și felicite adversarul căruia îi are un profund respect.

Respect deplin

„Il respect total pe Félix, l-a lăudat pe cel de-al cincilea favorit după acest duel lung. El joacă din ce în ce mai bine. Dacă nu-l putem împinge înapoi la limite, este foarte greu să-l controlăm, pentru că serviciul lui este foarte puternic, iar forehand-ul este într-adevăr foarte agresiv. »

Și acest serviciu „foarte puternic” l-a pus pe Auger-Aliassime într-o poziție bună la începutul meciului. În fața unui Nadal oarecum lent, mândria lui L’Ancienne-Lorette, clasată pe locul nouă la Paris, a reușit să elimine mai multe schimburi în două lovituri de rachetă.

S-a învârtit astfel cu primul tur, spre uimirea stadionului, care probabil nu se aștepta la o asemenea performanță de la un jucător care nu câștigase niciodată un meci în tabloul principal de la Roland-Garros până în acest an.

Dar Nadal fiind Nadal, veteranul care urmează să fie în vârstă de 36 de ani a revenit puternic în al doilea și apoi în al treilea set. Cheia ? „Am jucat puțin mai bine”, a crescut doar „Rafa”.

Cu siguranță, spaniolul juca mai bine, dar Quebecerul a rupt-o la începutul setului al patrulea, când șutul omului cu 21 de titluri majore a lovit vârful fileului înainte de a ateriza în partea lui de teren pe o minge de rupt.


La finalul acestui duel în cinci runde, Nadal s-a grăbit să-și felicite adversarul căruia îi are un profund respect.

Nadal nu a reușit niciodată să se întoarcă din spate în această rundă, Auger-Aliassime înmulțind urcușurile la plasă pentru a evita să se blocheze în raliuri lungi.

Al treilea din istorie?

Atât de mult încât „Rafa” s-a trezit într-un teritoriu pe care îl vizitase rar în cele 17 apariții la Roland-Garros. Mulțimea plină de viață începea să creadă că va asista la un moment istoric în această după-amiază de duminică.

Ar putea Félix să devină doar al treilea jucător care l-a învins pe Nadal la Paris, după Djokovic, de două ori, și surprinzătorul suedez Robin Soderling?

Sfâșiați între dorința de a vedea exploatarea în direct și aceea de a-și vedea eroii din ultimele două decenii scăpând cu ea, susținătorii au trecut de „Félix! Felix! » la « Rafa! Rafa! pe tot parcursul acestei runde a cincea.


La finalul acestui duel în cinci runde, Nadal s-a grăbit să-și felicite adversarul căruia îi are un profund respect.

Dar aceste ultime cântece au ajuns să sune mai tare. La fel ca loviturile spaniolului, care, în al optulea joc, a reușit break-ul decisiv, oferindu-și astfel biletul pentru o așteptată confruntare cu Djokovic de mâine (vezi alt text).

„Am încercat să câștig, dar a jucat foarte bine, a subliniat Félix, senin chiar dacă a fost atât de aproape de cel mai mare moment al carierei sale. Și-a îmbunătățit jocul când a trebuit. »

Mândrie și fără regrete

Chiar și după ce a fost atât de aproape de a scrie istorie împotriva lui Rafael Nadal duminică, Félix Auger-Aliassime a spus că „nu regretă” la sfârșitul meciului său. Ce mândrie.

Chiar dacă Quebecerul pierduse cu o oră mai devreme unul dintre cele mai dificile meciuri ale tinerei sale cariere, în conferința de presă nu a apărut nimic.

„Sunt mândru de ceea ce am produs ca nivel, de efortul pe care l-am depus”, a spus Félix.

„Întotdeauna încerc să nu regret în meciurile mele. De data aceasta, am schimbat lucrurile din punct de vedere tactic, poziția mea, servirile și voleurile, drop-urile și am încercat totul față de ceea ce stăpânesc în acest moment”, a continuat el.

După pierderea în cinci seturi în fața rusului Daniil Medvedev la Australian Open la începutul acestui an și înfrângerea în seturi apropiate față de sârbul numărul 1 mondial Novak Djokovic în urmă cu două săptămâni la Roma, această performanță împotriva spaniolului va merge, așadar, în „experiența”. ” sector.

„Multe eforturi”

Pentru că dincolo de aspectul tactic, Auger-Aliassime recunoaște și că a muncit din greu psihic împotriva lui Nadal, cu care s-a confruntat pentru a doua oară în carieră, după un eșec sec la Madrid în 2019.

„A fost mult efort, multă concentrare, a explicat jucătorul de 21 de ani. Și-a ridicat nivelul de joc, iar eu am avut câteva goluri. Am pierdut puțin ordinea jocului, mi-am pierdut puțin intențiile uneori. »

„În ciuda tuturor, am reușit să mă trag la loc când a fost nevoie, să servesc din nou bine, s-a bucurat el. Acest lucru este de bun augur pentru viitor. »

El se aliniază în spatele lui Nadal

Și acum că a câștigat în sfârșit meciuri la Porte d’Auteuil, acum că l-a împins pe Nadal la limită pe acest teren unde a fost încoronat de 13 ori, în spatele căruia se va alinia mâine, când călăul său se va confrunta cu numărul unu mondial. Novak Djokovic în sferturile de finală?

„Îi doresc lui Rafa tot ce este mai bun”, a spus el. Am multă admirație pentru el, pentru tot ce a făcut. El este și cineva care îmi place. »

Duminică, Félix nu a simțit că adversarul său a fost deosebit de deranjat de această accidentare la picior pe care o va prelungi pentru tot restul carierei.

Dar recunoaște că nu va fi ușor pentru spaniol să-l învingă pe sârb. Mai ales după ce a petrecut 4 h 20 min pe teren împotriva lui!

„Va fi un efort monumental pentru el, cred, să câștige”, a spus Auger-Aliassime. Dar, așa cum au făcut întotdeauna, Novak și el, vor da totul până la final și va fi o luptă bună. »

Add Comment