Înainte de barajul împotriva Parisului FC: „În anii ’30, Sochaux era PSG”

Pe gazonul stadionului Charléty, în această seară, FC Sochaux-Montbéliard (FCSM) va disputa cel mai important meci din istoria sa din 2014, iar retrogradarea sa în divizia a doua. Francs-Comtois, care a terminat pe locul cinci în L2, va juca într-adevăr un play-off pe gazonul Paris FC (al patrulea). Câștigătorul acestei întâlniri va înfrunta apoi Auxerre (al treilea) la Abbé Deschamps vineri, apoi, dacă va reuși, pe locul 18 în Ligue 1, în meciurile acasă și în deplasare (26 și 29 mai).

Calea care îi conduce pe Sochalieni spre o întoarcere la elită pare așadar lungă și abruptă, dar simplul fapt că o iau constituie un mic eveniment, deoarece au rămas în șapte sezoane slabe în L2. Cu această ocazie, jurnalistul parizian Jean-Baptiste Forray, autorul cărții fascinante În centrul marii retrogradări (Cerf), dedicat legăturilor care au unit Peugeot și Sochaux între 1928 și 2015, retraie momentele importante ale acestei istorii comune.

„Cum ți-a venit ideea de a scrie această carte?
Punctul de plecare este scurta sentință pronunțată de directorul spaniol al sponsorizării Peugeot în 2019, Isabel Salas Mendez, la Europa 1, despre o posibilă preluare a lui FC Sochaux, pe atunci în agonie. Ea a spus: „Fotbalul este un sport care nu se potrivește deloc cu valorile noastre. Transmite valori populare, în timp ce noi încercăm să mergem la un nivel superior “.

Cartea „În inima marii dezafectări” a fost publicată în martie la Editions du Cerf. (DR)

La acea vreme, această latură a „nu avem aceleași valori” a avut ca efect o palmă pe liniile de producție din Sochaux, locul de naștere al Peugeot. Până în 2015, clubul și producătorul erau una. Mi-am spus că există o poveste de spus despre trecerea de la un capitalism à la papa la o economie globalizată în care cultura corporativă devine nesemnificativă.

Ai o legătură personală cu FC Sochaux?
Absolut nu. Mi-am pus degetul de la picior în regiunea Montbéliard pentru prima dată când am început să lucrez la această carte, chiar înainte de marea izolare, în februarie 2020. A fost în timpul unui meci Sochaux – Le Mans care nu va rămâne în istorie (1-0). , 7 februarie 2020). Dar nu sunt chiar un jurnalist parizian ca ceilalți.

„Șeful Jean-Pierre Peugeot a fost pionierul fotbalului profesionist în Franța. A adus vedete internaționale”

Auscultez diviziunea teritorială la Gazeta Comunelor, biblia comunităților. De asemenea, sunt un fan al Canarelor și am văzut mereu în leii din Sochaux un Nantes din Est, cu fotbaliștii săi de acasă și cu gustul pentru jocul frumos. Dar înfrângerea, pe sârmă, a lui Nantes în finala Coupe de la Ligue 2004 împotriva lui Sochaux (1-1, 4-5 la pixuri) a fost o rană crudă pentru mine.

De asemenea, insistați în cartea dumneavoastră asupra importanței acestui succes în Coupe de la Ligue pentru Peugeot și FSCM…
Da, a fost primul trofeu de la Campionatul Franței din 1938 și a marcat o comuniune supremă între fabrica Peugeot, supranumită „La Peuge”, și echipa de pavilion. Înainte de meci, liniile de producție au fost îmbrăcate în culorile clubului. Producătorul închiriase trenuri întregi pentru muncitorii care urcau, pentru unii, pentru prima dată în capitală. Căpitanul echipei Benoît Pedretti a fost un localnic, atacantul vedetă „PAF”, Pierre-Alain Frau, de asemenea. Când făceau vizita anuală la „la Peuge” împreună cu ceilalți jucători, unul îi arunca un sărut tatălui său care lucra acolo, celălalt fratelui său.

Benoît Pedretti sărbătorind victoria în Coupe de la Ligue în 2004, cu Pierre-Alain Frau în spate.  (N. Luttiau/Echipa)

Benoît Pedretti sărbătorind victoria în Coupe de la Ligue în 2004, cu Pierre-Alain Frau în spate. (N. Luttiau/Echipa)

Când lucrați la istoria comună dintre un constructor și clubul său, există o perioadă anume care v-a interesat în mod deosebit?
M-au frapat poveștile primilor pași ai centrului de antrenament în 1974. Lăstarii tineri, Bernard Genghini și Joël Bats, erau atunci muncitorii fotbalului. Ei locuiesc în prefabricate ocupate anterior de OS (muncitori pricepuți) iugoslavii. Când unul dintre ei depășește permisiunea de la miezul nopții, antrenorul lor, Pierre Tournier, trezește toate camerele a doua zi dimineața la ora șase pentru a face ture pe terenul de antrenament. FC Sochaux a fost apoi condus de un inginer apropiat familiei Peugeot, Jacques Thouzery. Ne gândim la film lovitură de cap(regia Jean-Jacques Annaud în 1979) și la sentința șefului clubului și a fabricii din Trincamp interpretată de Jean Bouise: „Întrețin unsprezece imbecili pentru a-i liniști pe alți 800 care abia așteaptă o ocazie de a se agita…”

Cum a evoluat angajamentul Peugeot față de FC Sochaux de-a lungul anilor?
La Inițial, în 1928, clubul a fost creat pentru a ține forța de muncă departe de amețeala cârciumilor și de influența proastă a sindicatelor. Seful Jean-Pierre Peugeot a fost atunci pionierul fotbalului profesionist din Franta. A adus vedete internaționale. În anii 1930, Sochaux era PSG. Dar după distrugerea unei părți a fabricii în timpul războiului, timpul nu a mai fost pentru iluzii de grandoare. Marele camerlan al lui Peugeot Maurice Jordan avea această formulă: „O mașină, mai degrabă decât un fotbalist”. Un crez care va rămâne. La sfârșitul lungii sale istorii cu FC Sochaux, Peugeot nu a mai fost un patron, ci mai degrabă o organizație de garanții, sau chiar o simplă bancă.

Care este principalul motiv care explică în opinia dumneavoastră retragerea lui Peugeot din FCSM în 2015?
Trecuseră câțiva ani când inima nu mai era acolo la Peugeot. Pământeanul Jean-Claude Plessis, a reușit în 2008 în fruntea clubului Alexandre Lacombe, care a fost mai concentrat pe pătratul conturilor decât pe mingea rotundă. Când jurnaliştii i-au cerut părerea cu privire la 4-4-2, el a răspuns: „Nu cunosc acest model de maşină…” Lucrurile s-au accelerat în 2014-2015. Producătorul, în acest moment, se află pe marginea prăpastiei. Familia Peugeot trebuie să renunțe la volanul grupului. Noul CEO Carlos Tavares vine din tabăra opusă, Renault. Nu-i pasă de FCSM. „Avem ghinion, am dat peste singurul portughez căruia nu-i place fotbalul”mi-a spus un suporter, David Desgouilles.

Mai sunt suporterii Sochaux nostalgici pentru perioada în care clubul a aparținut lui Peugeot?
Sub carapacea sa de tată moale, fostul președinte al Suporterilor și retras de la Peugeot-Sochaux Jean-François Bonnet mai are multe în farfurie. Publicul din Bonal nu a uitat acest anunt din rubricile voastre, cu o saptamana inainte de anuntul vanzarii clubului in 2014: „Se vor lupta un Renard (nota redactorului: numit dupa antrenorul Hervé Renard) si unsprezece pui de leu. Peugeot, suporter al lui FC Sochaux-Montbéliard din 1928.” Lovitura asta de la Jarnac, nimeni nu a înghițit-o. „Nu voi mai cumpăra niciodată de la Peugeot. 207 al meu, vreau să-l trântesc în zid”, mi-a spus președintele asociației susținătorilor. Planeta SochauxFabrice Lefevre.

Anunț publicat în L'Équipe pe 17 mai 2014. (DR)

Anunț publicat în L’Équipe pe 17 mai 2014. (DR)

Stadionul Bonal a fost plin sâmbătă când Dijon a primit (2-2). Crezi că entuziasmul actual din jurul clubului demonstrează că pagina Peugeot ar putea fi în sfârșit răsturnată în inimile fanilor?
Acest sezon are o aromă de răzbunare. Cu un copil din Bonal, antrenor Omar Daf, „PAF” care are grijă de tineri, jucători locali precum Maxence Prévot, Sochaux și-a păstrat sufletul. Este miraculos după anii groaznici prin care a trecut clubul după vânzare. Să ne amintim de această fază, între 2018 și 2019 când era doar un club satelit al unui consorțiu spaniol, Baskonia.

Managerul casei de bilete nu vorbea un cuvânt de franceză. Ea folosea Google Translate pentru campaniile ei de abonament. Acest lucru a dat sloganuri baroc precum „alăturați-vă hohotei”. Pe fluturașii promoționali, leul istoric fusese înlocuit de un felin dezgropat pe o bancă de imagini. Azi nu mai suntem acolo. Fanii se întreabă totuși despre intențiile proprietarului chinez și despre personalitatea președintelui Samuel Laurent. Pagina lui Peugeot nu se va întoarce până în ziua în care Sochaux va reveni în prima divizie, la sfârșitul lunii, sper.

Ascultându-te, avem impresia că ai devenit un susținător al FCSM în timpul anchetei tale…
Desigur ! Și constat, cu ocazia lansării acestei cărți, că nu sunt singurul căruia îi plac cei unsprezece Doubiste. Sochaux se bucură de un rating infernal. Este cel mic care nu se teme de cei mari. De asemenea, seamănă puțin cu afișul de campanie al lui François Mitterrand reprezentând candidatul socialist în fața unui sat în 1981, nostalgie pentru Franța înainte. Un timp, nu atât de îndepărtat, încât înainte de sosirea prinților Qatarului la PSG, unde cu Auxerre, Sochaux și Lens, dar și Gueugnon și Guingamp, orășelele bateau regulat pionul metropolelor și strângeau titluri.. . »

.

Add Comment