Hekla, noul mega turn din La Défense, își așteaptă chiriașii

Cu cele 49 de etaje, 220 de metri înălțime, silueta cu geometrie variabilă și culoarea care se schimbă în funcție de zi, turnul Hekla nu duce lipsă de atuuri. La doar câteva săptămâni după inaugurarea turnurilor sale Duo în arondismentul 13 din Paris, arhitectul Jean Nouvel a participat la lansarea primului său proiect în cartierul de afaceri. Și în timp ce s-ar putea să fi fost ridicată critici la adresa complexității Duo Towers, Hekla se dovedește a fi mult mai simplă decât pare.

Forma sa ciudată la sol se căsătorește foarte precis cu micro-parcela pe care este așezată. Un teren sau mai degrabă un neteren de 1900 m² din pustie, neglijat și un schimb rutier, pe care au fost amenajați 76.000 m² de birouri destinate să găzduiască până la 5.800 de angajați. În ceea ce privește aspectul fațetat, este în mare parte o iluzie optică creată de brise-soleil-urile metalice. Rețineți că, în ceea ce privește turnurile Duo, programul a fost dublu, deoarece turnul de birouri este însoțit de o reședință studențească de 400 de apartamente deja în funcțiune.

Primul turn se golește

Dar pentru ca petrecerea să fie completă, alături de arhitect și de cele două grupuri imobiliare care au co-dezvoltat acest program, AG Real Estate și Hines, ne-am fi așteptat la prezența unui chiriaș. Dar nu există momentan. Mai rău, Turnul First, căruia Hekla îi contestă titlul de cel mai înalt turn (construcția First este puțin mai înaltă, dar Hekla se află pe un deal și îl domină) își va pierde în curând chiriașul principal. Firma de consultanță EY ar trebui, de fapt, să elibereze cei 42.000 m² pe care îi ocupă în acest turn de 79.000 m² până la sfârșitul anului 20225.

În ciuda acestei situații îngrijorătoare, zânele care s-au uitat în leagănul turnului Hekla rămân încrezătoare. „Acest turn, care a fost în dezvoltare de aproape 10 ani, este un proiect precursor pentru ceea ce încercăm acum să facem sistematic, subliniază Pierre-Yves Guice, director general al Paris-La Défense. Scopul este de a reconecta cartierul de afaceri la țesutul urban din jur.” Cu spațiile sale verzi și inelul său de trafic pietonal și de biciclete, acest proiect face posibilă crearea unei legături cu orașul Puteaux. Și apropo, va oferi un nou centru de atracție în cadrul La Défense, reechilibrând în același timp orizontul orașului La Défense, o temă dragă lui Jean Nouvel.

Luminozitate și prietenie

Și dacă Hekla este proiectat ca un proiect global de planificare urbană, turnul se poate lăuda, de asemenea, că oferă atuuri extraordinare pentru viitorii săi ocupanți. Datorită unui miez compact, fiecare etaj are o platformă de 1500 m² care este foarte flexibilă și ușor de aranjat. Luminozitatea este regină cu 2,9 metri înălțime sub tavan inclusiv 2,45 metri de geam și locuri sunt pline de posibilități de a crea spații de convivialitate. Mai bine: fiecare etaj are spații exterioare, loggii de la 20 la 45 m², pentru un total de 2500 m² pe întregul turn.

Și dacă nu este suficient, îndreptați-vă către ultimele două niveluri ale turnului, zone comune cu zone verzi și o zonă de bar/cafenea care va fi amenajată în modul lounge aeroport. În plus, incinta va avea 5 zone de luat masa, o zonă de fitness precum și un superb auditoriu de 500 m² iluminat cu lumină naturală și beneficiind de statutul de Stabiliment deschis publicului (ERP). În ceea ce privește accesul, turnul este situat pe un important nod de transport public, ca să nu mai vorbim de 1200 m² de depozit pentru biciclete complet cu dușuri și atelier de reparații. Mașina individuală este mai puțin bine deservită: doar 53 de locuri la fața locului, dar 170 de locuri dedicate în parcarea de lângă centrul comercial Quatre Temps.

„Acest turn are chiar mai mult succes decât perspectiva inițială, salută Xavier Musseau, președintele Hines France. Avem nevoie de arhitectură, de locuri diferite. Locul de muncă trebuie să fie un loc de experiență și să marcheze un sentiment de apartenență.” Dacă nu a fost semnat niciun contract de închiriere, mărcile de interes provin de la clienți de dimensiuni și medii destul de diverse, dar în general nu foarte mult din sectorul financiar, potrivit celor familiarizați cu problema. Un lucru este cert: chiriile sunt deschise de la 3000 m² și nu ar trebui să atragă doar giganți din CAC 40.

La rândul său, Jean Nouvel nu se ceda, datorită prejudecăților sale arhitecturale, ocupanții acestui turn vor putea „a fi undeva, pentru că este important. Ieșim dintr-o eră minimalistă după ce nu am fost nicăieri prea mult timp. Adevărata întrebare va fi aceea de dezirabilitatea La Défense, dorința companiilor și a angajaților acestora de a se stabili acolo. Pentru firma de consultanță EY, întrebarea a fost decisă, va abandona placa La Défense pentru One Monceau, în mijlocul arondismentului 8 din Paris.

Add Comment