„Disparități de nivel”, judecătorul Jeannie Longo

Legenda ciclismului francez, Jeannie Longo, triplu câștigător al Turului Franței feminin în anii 1980, puncte „câteva echipe prea multe, neavând cel mai bun nivel internațional” pe Marea Bulă, din care încă o face favorită pe Annemiek van Vleuten, înainte de weekendul decisiv din Vosgi, într-un interviu telefonic acordat AFP.

CITEȘTE ȘI. Clasamentul general al femeilor din Turul Franței după etapa a șasea

Annemiek van Vleuten rămâne favorită în ciuda faptului că este la un minut și jumătate în spatele lui Marianne Vos?

Ea va face totul în ultimele două etape. Doar pe acest motiv ea se poate exprima corect. Are mijloacele să ia câteva minute. Cred că nu trebuie să fie foarte confortabil în acest pluton de 144 de elemente cu aceste diferențe de nivel.

Ar putea acest lucru să explice unele căderi?

Sunt, după părerea mea, câteva echipe prea multe, echipe care nu au cel mai bun nivel internațional cu tineri care se freacă fără spațiu de manevră. Trec cu abia loc pentru ghidon, deci inevitabil atinge peste tot. Unii pot avea și o lipsă de atenție. Femeile care vin cu forță într-un peloton la sol ca luni, asta nu este normal. După părerea mea, 144 de alergători la start este mult. Dar căderile se mai întâmplă.

„Am avut drumurile complet pentru noi înșine”

Sunt organizarea și mijloacele superioare Turului anilor 1980?

Nu, am avut drumurile complet pentru noi, motocicliștii din Garda Republicană pentru transferuri și tot. A fost grozav, am avut cel mai bun din punct de vedere al organizării. Publicul masculin al turneului din iulie a fost prezent și pentru noi. În primii doi ani, lumea nici nu știa că există un turneu al femeilor (ca ridicător de cortine, ndr.) pentru că nu a existat nicio comunicare anul acesta. Dar apoi au venit intenționat, chiar și străini au venit să-i încurajeze pe ai lor. A fost o dorință de a opri Turul Franței feminin. Se spunea că a fost complicat, că a costat bani. Organizațiile în general, când există un moment de slăbiciune economică, își păstrează domnii, vârful haitei, și abandonează ceea ce plătește puțin mai puțin.

Este întotdeauna riscul?

Am cunoscut femei celebre și redutabile precum Antoinette Fouque sau Simone Veil. Mi-au spus mereu: „Trebuie să fii atent pentru că sunt ani euforici în care ei au grijă de noi, dar cade repede”. Avem impresia că bărbatul își înghite mândria spunând „Avem nevoie de femei”, dar asta nu este un dat, nu este niciodată dobândit definitiv.

Marc Madiot? „El a evoluat”

Nu ne mai putem imagina pe Marc Madiot spunând că o „femeie pe bicicletă este urâtă” așa cum v-a spus în 1987 la televizor…

A evoluat, era tânăr în peloton. Aș putea cita și altele. Unii dintre ei nu au apreciat în mod deosebit că am fost propus și că femeile au făcut aceleași lucruri ca ele. Erau uriași ai drumului și am ajuns ca niște mici pitici de asfalt, așa cum ne spuneam eu atunci.

Un pitic cu un palmares imens, cu cinci titluri mondiale în cursele rutiere (1985-1987, 1989, 1995), trei Tururi ale Franței (1987-1989) și un titlu olimpic (1996)… Care este cea mai bună amintire?

Sunt diferite. Odată cu titlul olimpic, am avut impresia că totul s-a schimbat. A fost ca o trecere. Privirea oamenilor se schimbă complet, planeta este cea care se uită la tine. În timpul Jocurilor Olimpice, publicul urmărește toate disciplinele, toate sporturile. Dar a fost o mulțime de emoții să ajung și pe Champs-Élysées în galben. Nu-mi amintesc dacă am defilat cu Pedro Delgado. Dar cu Greg (LeMond) și Stephen (Roche), da. Cu Stephen, a fost atât anul nostru cel mare (1987), am făcut dublu Tur al Franței și Campionatul Mondial.

Add Comment