Dar de ce mâncăm din ce în ce mai multă ciocolată amară?

De Crăciun, ciocolata ta este probabil să fie în imagine în acest an 2022: amară. Pe rafturile supermarketului tău preferat, poate ai observat locul mai mare acordat ciocolatei negre. Cu grade de cacao uneori foarte nervos, cum ar fi 85, 90, chiar 99%. În Franprix-ul nostru din arondismentul 9 al Parisului, Sandrine, casieria, atestă acest lucru: „Se vinde ca prăjiturile calde, și crește an de an”. Acest lucru atestă și amplasarea strategică a tabletelor: chiar în fața caselor de marcat, la același rang cu Kinder Bueno, dulciuri și gumă de mestecat, printre aceste „ultime cumpărături de plăcere înainte de a plăti”.

Reamintim ecuația pentru cei mai puțini nutriționiști: cu cât o ciocolată este mai încărcată cu cacao, cu atât este mai amară și cu atât conține mai puțin zahăr. Și chiar și rețetele istorice urmează această tendință. Anul acesta, Milka – totuși ciocolata cu lapte – a făcut pasul după mai mult de 3.000 de teste cu consumatori francezi și germani. Noua reteta contine cu 10% mai multa cacao, cu 5% mai putin zahar. „Cea mai mare schimbare din ultimii douăzeci și cinci de ani”, anunță brandul. Céline Perollaz, Senior Product Manager France la Milka, spune: „Feedback-ul consumatorilor ne-a arătat o tendință către un gust mai intens, cu aromă de cacao și mai scăzut în zahăr. Pierre-Louis Desprez, director asociat al Kaos Consulting – o firmă de consultanță în inovare – explică antropologic această schimbare: populația occidentală îmbătrânește, iar cu cât suntem mai în vârstă, cu atât avem mai puțină tendința de a consuma zahăr, sau chiar de a-l consuma. a sustine. Cine nu a avut niciodată experiența de a retrăi una dintre plăcerile copilăriei la maturitate și de a o găsi prea dulce sau de a avea dureri de stomac după aceea? Îmbătrânim, iar cerul gurii se așează.

vânătoare de zahăr

Această schimbare metabolică datorată epocii canonice a occidentalilor nu este singura explicație. Chiar și printre cei mai tineri, zahărul tinde să scape, notează Marie-Eve Laporte, profesor-cercetător la IAE Paris-Sorbonne și specialist în evoluția comportamentului alimentar. : „Toată societatea este cea care caută zahăr, nu doar ciocolată. »

Primul criteriu al acestei demonizări, aspectul de sănătate: „Percepția riscului nutrițional este în creștere, populația este din ce în ce mai sensibilă la ceea ce mănâncă și își pune întrebarea efectelor pe termen lung asupra sănătății”, continuă expertul. Nu mai oprim zahărul doar de frica cariilor, ci și „din cauza problemelor obezității, mult mai vizibile și mai informate la vremea noastră, ale cancerelor…”.

Pătrat de ciocolată neagră sănătoasă

În 2007, Mars își schimbase deja rețeta în Franța, pentru a se adapta la noile tendințe de consum: batoane mai ușoare (42 de grame în loc de 50) și mai puține calorii (180 kcalorii față de 240 anterior). Cerealele Chocapic și-au redus cantitatea de zahăr cu 41% între 2003 și 2021: de la 42 de grame la 100 de grame la 24,9. Cei mai înțelepți dintre voi vor replica că ciocolata neagră este la fel de mult, dacă nu mai, calorică decât ciocolata cu lapte. Cu siguranță, dar conținutul ridicat de cacao păstrează reputația unui aliment excelent la nutriționiști. Ne vom aminti, din moment ce te avem pe tine: caloriile nu au nicio legătură cu calitatea nutrițională sau nu a unui aliment.

Marie-Eve Laporte vede în ea „moda alimentației sănătoase și sănătoase. Deci mai puțin zahăr, dar și mai puține grăsimi rele și mai multe alimente bune”. O categorie din care face parte cacao, lăudată pentru lipidele sale foarte bune, ca să nu mai vorbim de magneziu și alte pietre prețioase nutritive. Aici este propulsat în topul vânzărilor datorită efectului său dublu „de a face bine din punct de vedere al gustului și al sănătății, două valori cărora avem tendința să ne opunem”, încheie expertul. Pentru că nu ne vom minți unul pe altul, fasolea verde „sănătoasă” nu se topește atât de bine în gură.

Amarul este cel care ia omul

Gustul, tocmai, este cealaltă tendință pe care Marie-Eve Laporte o analizează pentru a explica dizgrația zahărului: „Se știe că acesta din urmă omoară aroma, iar oamenii care consumă produse foarte dulci au imaginea unor oameni fără palat sau cu gusturi regresive. . Aceeași observație la Pierre-Louis Desprez: “Ciocolatierii doreau să-și segmenteze piața pe categorii de vârstă și, prin urmare, acum creează game specifice pentru adulți, pentru a câștiga cotă de piață. Aceasta explică creșterea ciocolatei negre și a cacaoului.”

Rămâne întrebarea dacă prea multă cacao nu ucide cacao, făcând ciocolata prea amară – sau „intensă” în termeni mai de marketing? Pentru Marie-Eve Laporte, ar fi vorba de a crește și de a fi la curent: „Amărăciunea este un gust respins de bebeluși, care se dezvoltă odată cu vârsta. Este deci un gust bine privit social, pentru că este semnul unui palat fin, care prinde bine lucrurile complexe”. Semn al unei adevărate mode, am vorbit și despre sosirea în forță a bitter-ului în această lucrare despre… berea IPA. „Acest lucru ar trebui să continue în această direcție și să crească în următorii ani”, avertizează Marie-Eve Laporte. Haide, e timpul să fii adult.

Add Comment