cum Yang Huiyan, cea mai bogată femeie din Asia, și-a pierdut jumătate din avere

Publicat pe : Modificat:

Yang Huiyan, acționar majoritar al Country Garden, unul dintre cele mai mari grupuri imobiliare din China, și-a văzut averea scăzând la jumătate în doar un an. O inversare a norocului care ilustrează dificultățile unei piețe chineze urmărite acum îndeaproape de autoritățile de la Beijing. Explicații.

Este încă cea mai bogată femeie din Asia, dar cu o avere tăiată la jumătate. În doar un an, averea lui Yang Huiyan a crescut de la 23,7 miliarde de dolari la 11,3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg’s Billionaire Ranking, publicat în această săptămână. O cădere vertiginoasă care ilustrează încă o dată fragilitatea pieței imobiliare din China.

Moștenitoare discretă, Yang Huiyan este acționarul majoritar al Country Garden, o companie creată de tatăl ei la începutul anilor 1990, devenită unul dintre cei mai importanți promotori din China.

Compania a realizat anul trecut cea mai mare cifră de afaceri din sector în ciuda unei crize imobiliare simbolizate de grupul Evergrande, fostul număr 1, împovărat de o listă abisală de 300 de miliarde de dolari. .

Departe de a fi atât de prost, Country Garden este totuși foarte îndatorat, la fel ca majoritatea giganților imobiliari chinezi. Totuși, din 2020, Beijingul a fluierat sfârșitul pauzei: condițiile de acces la credit bancar pentru promotori au devenit mult mai restrictive. Obiectiv: evitarea unui colaps al sectorului, potențial cataclismic pentru întreaga economie chineză.

Victima a agitației pieței

Pentru a-și onora termenele de plată și pentru a lansa noi investiții, Country Garden a ales așadar să pună în vânzare, miercuri, 27 iulie, noi acțiuni pentru a-și crește lichiditatea.

„Totuși, această vânzare de acțiuni a fost interpretată ca un semn de vulnerabilitate într-un sector în mare dificultate care reprezintă o pondere semnificativă în PIB-ul chinez. Piețele financiare sunt așadar foarte nervoase”, analizează economistul Mary-Françoise Renard, autoarea cărții „China”. în economia globală” (ed. Blaise Pascal University Press).

Drept urmare, acțiunile Country Garden au pierdut 15% din valoarea lor la Bursa de Valori din Hong Kong, dând efectiv o lovitură gravă portofoliului lui Yang Huiyan.

„Înăsprirea condițiilor de acces la credit a fost necesară, dar pe termen scurt și mediu crește dificultățile acestor companii, cărora le este din ce în ce mai greu să se finanțeze”, explică Mary-Françoise Renard. „Cu câțiva ani în urmă, Country Garden ar fi putut împrumuta de la bănci fără nicio problemă”.

Implicit de plată în cascadă

Dacă Country Garden a reușit să strângă fonduri cu prețul unei scăderi a valorii cotei sale, alți jucători importanți sunt departe de a avea spate atât de solid și se găsesc, la fel ca Evergrande, în incapacitatea de a rambursa un împrumut la scadență.

La începutul lunii iulie, grupul Shimao, care a înregistrat o scădere de 72% a vânzărilor pe parcursul unui an în primele cinci luni ale anului, a fost nevoit să renunțe la rambursarea unui împrumut în valoare de peste un miliard de dolari. dolari. În mai, grupul Sunac a fost cel care s-a găsit lipsit de numerar și a anunțat o neplată.

>> A citi și: „‘Ocean Flower Island’, simbol al iluziilor de grandoare ale dezvoltatorului imobiliar Evergrande”

Timp de două decenii, sectorul imobiliar a beneficiat de creșterea continuă a nivelului de trai al populației într-o țară în care achiziționarea unei proprietăți este adesea o condiție prealabilă pentru căsătorie. Dar această bulimie a cumpărăturilor a ajuns să se usuce în anii 2010.

Incertitudinile legate de criza Covid-19 au contribuit, de asemenea, la diminuarea entuziasmului potențialilor cumpărători. Strategia „zero Covid” a Beijingului „cântărește pe consumul gospodăriilor. În general, este foarte costisitoare pentru întreaga economie”, notează Mary-Françoise Renard.

Strike pentru rambursări

La aceste dificultăți se adaugă și începutul unei crize de încredere: câteva sute de grupuri de proprietari chinezi care și-au cumpărat apartamente din planificare au decis să nu-și ramburseze creditele ipotecare. O modalitate de a pune presiune asupra dezvoltatorilor atunci când construcția unei proprietăți este întreruptă.

În ciuda faptului că autoritățile preiau controlul asupra sectorului, problemele structurale persistă și nu sunt pe cale să dispară, consideră Mary-Françoise Renard, care invocă „îndatorarea masivă a promotorilor, investițiile riscante și, mai ales, o estimare foarte slabă a riscurilor de la bănci și guvernele locale.

Potrivit unor analiști, sectorul imobiliar ar putea chiar să fie cufundat într-un cerc vicios care ar putea crește neîncrederea consumatorilor pe măsură ce creșterea chineză se blochează. Potrivit cifrelor oficiale publicate în iulie, produsul intern brut al celei de-a doua mari economii a lumii a crescut în al doilea trimestru cu doar 0,4% pe parcursul unui an.

.

Add Comment