Criză la Easyjet: zboruri anulate, bug computer, lipsă de personal… Unde este situația?

esential
Între bug-ul computerului și lipsa de personal, compania EasyJet s-a confruntat în ultimele zile cu o serie de probleme care au determinat-o să anuleze câteva sute de zboruri.

Weekend-ul Ascensiunii a fost parțial marcat de anularea a peste 200 de zboruri EasyJet. În Franța, au fost preocupate în mod deosebit aeroporturile Paris-Charles-de-Gaulle, Lyon, Nisa, dar și Toulouse. Și zborurile noi vor fi încă anulate în zilele următoare.

Problema calculatorului

Totul a început joi, 26 mai, ziua de mare plecare pentru milioane de francezi care se bucurau de un weekend de patru zile pentru Podul Înălțării. În timpul zilei, compania EasyJet comunică: peste 200 din cele 1.700 de zboruri programate pentru ziua respectivă trebuie anulate în ultimul moment, uneori chiar și în timp ce pasagerii se află pe coridorul de îmbarcare.

Aceste zboruri „au fost afectate de o problemă legată de sistemele informatice”, spune compania, care subliniază că problema „a fost rezolvată în câteva ore”. Cu toate acestea, prejudiciul este făcut. Și utilizatorii sunt dezamăgiți.

Buna EasyJet, e frumos cum iti tratezi clientii, va fi o noapte la aeroport pentru mine fara o solutie de rezerva inainte de joia viitoare sa ma intorc in Franta si fara sprijin din partea ta (hotel, masa…) #easyJet ud83dude20ud83dude20ud83dude20

— adrien rousseau (@zglouglou) 26 mai 2022

Încercați să câștigați cel mai prost concurs al companiei aeriene a anului? @easyJet? Este normal să anulezi un zbor în timp ce toți pasagerii se află în salonul de plecare, fără a da niciun motiv și fără a propune vreun zbor de înlocuire?

— Camille Niechcicki (@Chamomile) 26 mai 2022

Niciun aeroport din Europa nu pare cruțat. În Franța, Paris-Charles-de-Gaulle, Lyon, Nisa sau chiar Toulouse sunt preocupați, cu peste douăzeci de zboruri din aceste orașe către Regatul Unit, Maroc, Portugalia, Italia sau Spania, toate anulate.

Originea problemei computerului responsabilă pentru aceste anulări seriale nu este încă cunoscută. Nu a fost încă, cel puțin, comunicat de companie. Ipoteza unui hack de computer, așa cum a suferit compania în mai 2020, pare totuși exclusă, potrivit unui expert în sector care vorbește cu Dispecera Midi. La acea vreme, de fapt, EasyJet nu făcuse niciun mister din acest hack.

Totuși, vineri, 27 mai, și deși problema a fost rezolvată la nivel de computer, „câteva zboruri au fost, din păcate, afectate de un efect de domino” în rețeaua EasyJet, a remarcat compania.

Lipsa de personal

Pe lângă această problemă computerizată și în urma a peste 200 de zboruri anulate în mod neașteptat joi, EasyJet a anunțat sâmbătă, 28 mai, că un număr similar de zboruri ar trebui să fie anulate până pe 6 iunie.

Pentru a justifica aceste anulări, compania evocă încă o dată consecințele problemelor informatice întâmpinate, dar și preocupări legate de lipsa de personal. De la reluarea traficului aerian la frecvențe comparabile cu ceea ce ar putea experimenta sectorul înainte de criza Covid, companiile în ansamblu se confruntă într-adevăr cu probleme serioase de recrutare.

Așa se face că aproximativ 24 de zboruri cu plecare de pe aeroportul Gatwick vor fi anulate în fiecare zi până pe 6 iunie, a anunțat compania. Pentru a afla dacă zborul dumneavoastră este afectat, EasyJet folosește un motor de căutare dedicat.

Ne cerem scuze tuturor clienților ale căror zboruri au fost afectate de probleme ale sistemului IT. Puteți verifica starea zborului dvs. aici >>> https://t.co/z1q01rpz7Z

— easyJet (@easyJet) 26 mai 2022

Recent, compania a eliminat și șase locuri în unele dintre A319-urile sale pentru a reduce echipajul necesar acestor zboruri la o singură persoană și pentru a contracara cel puțin parțial această lipsă de personal. Dar acest lucru nu este complet suficient.

“Clienți […] au opțiunea de a-și rerezerva zborul sau de a primi o rambursare și pot cere despăgubiri în conformitate cu reglementările”, a spus grupul.

Urmează mai multe probleme?

Deocamdată, compania nu a făcut nicio comunicare suplimentară cu privire la posibile noi anulări de zboruri după data de 6 iunie. Însă problemele legate de lipsa de personal – de care suferă și alte câteva companii – nu ar trebui să dispară, spun specialiștii din sector. .

Cu toate acestea, nici cele douăzeci de anulări zilnice anunțate de EasyJet nu sunt extraordinare, alunecă un expert. “Nu reprezintă nici măcar 2% din traficul EasyJet până la urmă, pentru că compania operează astăzi peste 1.500 de zboruri zilnice. Și alte companii, precum Transavia de exemplu, au o rată de anulare a aceleiași comenzi fără ca aceasta să facă atât de mult zgomot” , ni se spune.

Add Comment