Când vine vorba de recoltarea de energie, unii curaj o fac mai bine decât alții

O nouă cercetare de la Universitatea din Copenhaga sugerează că o parte a populației daneze are o compoziție de microbi intestinali care, în medie, extrag mai multă energie din alimente decât microbii din intestinele colegilor danezi. Cercetarea este un pas către înțelegerea de ce unii oameni se îngrașă mai mult decât alții, chiar și atunci când mănâncă același lucru.

Studiu: Densitatea energetică a scaunului este corelată pozitiv cu timpul de tranzit intestinal și este legată de enterotipurile microbiene. Credit imagine: Lightspring / Shutterstock

Oricât de nedrept ar părea, unii dintre noi par să se îngrașă doar uitându-se la o farfurie cu fursecuri de Crăciun, în timp ce alții pot gusta o gustare cu abandon și să nu câștige niciun gram. O parte din explicație ar putea avea de-a face cu componența microbilor noștri intestinali. Acest lucru este potrivit unei noi cercetări efectuate la Departamentul de Nutriție, Exerciții și Sport de la Universitatea din Copenhaga.

Cercetătorii au studiat energia reziduală din fecalele a 85 de danezi pentru a estima eficiența microbilor intestinali în extragerea energiei din alimente. În același timp, au cartografiat compoziția microbilor intestinali pentru fiecare participant.

Rezultatele arată că aproximativ 40% dintre participanți aparțin unui grup care, în medie, extrage mai multă energie din alimente decât restul de 60%. Cercetătorii au observat, de asemenea, că cei care au obținut cea mai mare energie din alimente au cântărit, în medie, cu 10% mai mult, sau nouă kilograme în plus.

„Este posibil să fi găsit o cheie pentru a înțelege de ce unii oameni se îngrașă mai mult decât alții, chiar și atunci când nu mănâncă mai mult sau mănâncă diferit. Dar acest lucru necesită investigații suplimentare”, spune profesorul asociat Henrik Roager de la departamentul de la Universitatea din Copenhaga. nutriție, exerciții fizice și sport.

Profesor asociat Henrik Roager în laborator. Credit imagine: Universitatea din Copenhaga

Poate crește riscul de obezitate

Rezultatele indică faptul că excesul de greutate nu poate fi legat doar de cât de sănătos mănânci sau de cât de mult faci mișcare. Poate avea de-a face și cu compoziția microbilor intestinali ai unei persoane.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de componența microbilor intestinali. Așa-numita compoziție de tip B (dominată de Bacteroides bacterii) este mai eficient în extragerea nutrienților din alimente și a fost observat la 40% dintre participanți.

În urma studiului, cercetătorii bănuiesc că o parte a populației ar putea fi dezavantajată de bacteriile intestinale care sunt prea eficiente în extragerea energiei. Această eficiență se poate traduce prin mai multe calorii disponibile gazdei umane din aceeași cantitate de hrană.

„Faptul că bacteriile noastre intestinale sunt excelente la extragerea energiei din alimente este în esență un lucru bun, deoarece metabolismul alimentelor al bacteriilor oferă energie suplimentară sub formă, de exemplu, de acizi grași cu lanț scurt, care sunt molecule pe care corpul nostru le poate folosiți ca sursă de energie. Dar dacă consumăm mai mult decât ardem, energia suplimentară furnizată de bacteriile intestinale poate crește riscul de obezitate în timp”, explică Henrik Roager.

Timp scurt de călătorie în surprize intestinale

De la gură până la esofag, trecând prin stomac, duoden, intestinul subțire, intestinul gros și, în final, până la rect, alimentele pe care le consumăm parcurg o călătorie de 12 până la 36 de ore, trecând prin mai multe stații pe parcurs, înainte ca organismul să fi extras totul. nutrienții alimentelor.

Cercetătorii au studiat și durata acestei călătorii pentru fiecare participant, care avea obiceiuri alimentare similare. Aici, cercetătorii au emis ipoteza că cei cu timpi lungi de călătorie digestivă ar recolta cei mai mulți nutrienți din alimente. Dar studiul a constatat exact opusul.

„Ne-am gândit că va exista o călătorie digestivă lungă, care ar permite extragerea mai multă energie. Dar aici vedem că participanții cu bacterii intestinale de tip B, care extrag cea mai mare energie, au și cel mai rapid trecere prin sistemul gastrointestinal, ceea ce ne-a dat de gândit”, spune Henrik Roager. .

Confirmă studiul anterior la șoareci

Noul studiu pe oameni confirmă studiile anterioare la șoareci. În aceste studii, s-a constatat că șoarecii fără germeni care au primit microbi intestinali de la donatori obezi au câștigat mai mult în greutate decât șoarecii care au primit microbi intestinali de la donatori slabi, în ciuda aceleiași diete.

Chiar și atunci, cercetătorii au propus că diferențele în creșterea în greutate s-ar putea datora faptului că bacteriile intestinale ale persoanelor obeze au fost mai eficiente în extragerea energiei din alimente. Aceasta este teoria confirmată în noul studiu al Departamentului de Nutriție, Exerciții și Sport.

„Este foarte interesant de observat că grupul de oameni care au mai puțină energie în scaun cântărește și mai mult în medie. Cu toate acestea, acest studiu nu oferă dovezi că cei doi factori sunt direct legați. Sperăm să explorăm acest lucru în continuare în viitor. „, spune Henrik Roager.

Despre bacteriile intestinale:

  • Toată lumea are o compoziție unică de bacterii intestinale, modelată de genetică, mediu, stil de viață și dietă.
  • Colecția de bacterii intestinale, numită microbiotă intestinală, este ca o întreagă galaxie din intestinul nostru, cu 100 de miliarde de bacterii per gram de scaun.
  • Bacteriile intestinale din colon servesc la descompunerea unor părți din alimente pe care enzimele digestive ale corpului nostru nu le pot, de exemplu, fibrele alimentare.
  • Oamenii pot fi împărțiți în trei grupuri pe baza prezenței și abundenței a trei grupuri principale de bacterii pe care majoritatea dintre noi le avem: Tipul B (Bacteroides), tip R (Ruminococcaceae) și de tip P (Prevotelle).

Despre StudAcolo

  • A fost examinat conținutul energetic al probelor de scaun de la 85 de femei și bărbați danezi supraponderali.
  • Participanții au inclus bărbați și femei cu vârste cuprinse între 22 și 66 de ani.
  • Patruzeci la sută dintre participanți aparțineau unui grup caracterizat printr-o diversitate mai scăzută a bacteriilor intestinale și un timp de călătorie mai rapid pentru alimente prin tractul lor digestiv.
  • S-a constatat, de asemenea, că acest grup are mai puțină energie reziduală în scaun în comparație cu celelalte două grupuri, ceea ce diferențele în dieta obișnuită nu au putut explica.
  • Cercetătorii au observat, de asemenea, că grupul cu mai puțină energie în scaun cântărea mai mult decât celelalte grupuri.

Add Comment